Šance pro dva životy

23-leté Veronice zjistili lékaři v roce 2007 těžký krvetvorný útlum. Situace v takových případech je vždycky nejistá, ve Verčině případě však o to horší, že byla v tu dobu těhotná. Namísto těšení se na první miminko a chystání výbavičky přichází nemocnice, nepříjemné zákroky, léky, transfúze, bolest... Nakonec předčasný porod císařským řezem a zahájení léčby na sterilní jednotce intenzivní péče v Hradci Králové.
Zní jako z filmových příběhů, že v nemocničním prostředí - díky pochopení ošetřujících lékařů a personálu - mohla proběhnout i odkládaná svatba. Zatímco se manžel Jirka staral doma o novorozeného chlapečka, Verka se připravovala k transplantaci kostní dřeně od nepříbuzného dárce...

Dva roky nato, v prosinci 2009, Veronika píše:
"Tak dnes jsou to dva roky, co jsem dostala novou kostní dřeň. Defakto nový život. Nová šance. A já jí chytla pořádně za pačesy. A taky až teď můžu napsat, že se konečně cítím jako člověk, který naplno žije svůj život. Nové titanové kyčle mi svědčí :-). S Tomáškem už jezdím na bobech a parádně si to užíváme. Sám totiž nechce jezdit, maminka musí s ním :-). Tahle fotka je když jsme přišli zvenčí. Proto taky vypadáme jako dva rorejsové :-)."

Svůj příběh začala Verka postupně sepisovat na internetu v květnu 2009.

"Chtěla bych nějakým způsobem pomoci lidem, co čekají na transplantaci kostní dřeně. A nebo už si jí prošli a pořád mají nějaké problémy. Sama vím, že nejvíc pomůže slovo někoho, kdo si prošel něčím podobným. Taky bych byla ráda, aby bylo víc dárců kostní dřeně. Já to štěstí měla, ale jiní čekají. A je smutné, když se nedočkají a nedostanou ani šanci bojovat."

Veronika v psaní blogu dál pokračuje. Její příběh je silný a může být inspirací každému, kdo se s podobnými situacemi potýká. Celý blog na kostnidren.blogspot.com

+ dvě videa na You tube:

Zde je důvod proč se stát dárcem kostní dřeně: YouTube

Tři holky po transplantaci kostní dřeně: YouTube

Klikni zde pro seznam dalších příběhů

(jiné čtěte v časopisech Naděje)