Aktuality

30.11.2017

Předevčírem večer nás opustila Marie Helmová,

profesorka plzeňského Gymnázia Luďka Piky, dlouhá léta členka správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně. Cítíte to prázdno?

Její jméno je v programu dárcovství kostní dřeně pojem. Jsou s ním především spjaté Sluníčkové sbírky, u jejichž zrodu stála. Od roku 1996, kdy proběhla první, studenti školy do pečlivě zapečetěných kasiček vybrali neuvěřitelné 3.522.692,- korun!

A nebyly to jen peníze, které jejím prostřednictvím na činnost nadace přicházely. Děti pravidelně brávala na transplantační jednotku Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň. Měli možnost mluvit s pacienty, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeně. To byla ta nejlepší motivace. Studenti věděli, že peníze, které získali, jdou mimo jiné na vyšetření dárců kostní dřeně. Na vlastní oči pak viděli, že vyrábět sluníčka a prodávat je kolemjdoucím má smysl, že dárci opravdu zachraňují lidské životy.

Řada z nich pak vstoupila do Českého národního registru dárců dřeně a někteří pak svou kostní dřeň, která zachránila někomu neznámému život, darovali.

Ona sama v posledních létech statečně bojovala s těžkou nemocí. Nepoznali byste to – vždy energická, elegantní, šik dáma. Jarní Sluníčkovou sbírku ještě organizovala. Pak už nad ní choroba začala vítězit.

Maruška Helmová nacházela svou sílu ve víře. Bůh, se kterým prostřednictvím modliteb hovořila, ji jistě přijal s otevřenou náručí. My ostatní, kteří jsme ji znali, vážili si jí a měli ji rádi, na ni budeme pořád vzpomínat.

Zpět

Hlavní partner: