11.7.2017

Zaměstnanci neváhali.

Tisková zpráva Contipro, 2. 7. 2017

Nezvykle mnoho zaměstnanců Contipra je rozhodnuto darovat kostní dřeň

Dolní Dobrouč – Během června dobrovolně vstoupilo do Českého národního registru dárců dřeně dalších 17 % zaměstnanců biotechnologické společnosti Contipro. Odběry vzorků krve nutné pro vstup zajistila Orlickoústecká nemocnice, kam se lidé z Contipra vydali, aby zvýšili naději na nalezení vhodného dárce kostní dřeně pro pacienty, kteří trpí chorobami krvetvorby.

Co se stalo, že se najednou tolik lidí rozhodlo do registru vstoupit? Může za to propagační úsilí Lenky Krausové, dlouholeté opory obchodního oddělení firmy. Jednoho takového pacienta, pro kterého bylo nalezení vhodného dárce otázkou života a smrti, má v rodině. Synovec Adam onemocněl akutní leukémií, když mu bylo sedm. V jeho případě, také díky dárci, vše dopadlo naštěstí dobře. Lidí v registru je ale zatím stále málo.

Právě zjištění, že pro 40 % pacientů, kteří kostní dřeň potřebují, se vhodný dárce nenajde, byl ten hlavní motiv, proč chtěla mezi svými kolegy vzbudit o vstup do registru zájem. „Při pohledu na strukturu zaměstnanců v Contipru jsem od počátku měla pocit, že je to ideální místo, kde by se potenciálních dárců dalo najít spoustu,“ říká Lenka Krausová, která pak zajistila pro zaměstnance odbornou přednášku. Během ní se zájemci o vstup do registru dozvěděli, jak probíhá onkologické onemocnění, co je potřeba pro vstup splnit i jakými způsoby lze odběr provést.

I díky této osvětě se nakonec mezi lidmi z Contipra našlo celkem 37 dobrovolníků, kteří v červnu do registru skutečně vstoupili. Jedná se o 17 % zaměstnanců firmy, a pokud přičteme i dříve zaregistrované, dostaneme se celkem na 20 %. Akci možná pomohl i fakt, že se firma zaměřuje na farmacii a má k oblasti zdraví blízko. „Tak vysoké číslo zaregistrovaných považuji za velký úspěch a chci za něj všem zapojeným velmi poděkovat,“ neskrývá nadšení organizátorka hromadného vstupu Lenka Krausová.

Vzhledem k tomu, že lidé starší 35 let si musí vstup do registru hradit sami, rozhodlo se vedení společnosti Contipro poplatek ve výši 1 500 Kč za každého registrovaného zaplatit.

Kristýna Kopecká

Hlavní partner: